بهترین ها

بهترین بازی‌های نینجا و سامورایی

نینجاها و سامورایی همیشه از مهم ترین شخصیت‌های صنعت بازی بودند و هستند و طی 35 سال گذشته سازندگان فراوانی بودند که جنگجویان ژاپنی را به عنوان قهرمان یا دشمن در بازی‌های خود قرار دادند. نفوذ نینجاها وسامورایی ها طی نسل هفتم بسیار کم شد مخصوصا وقتی سازندگان ژاپنی به اشتباه تصور کردند باید تنها روی بازار غرب تمرکز کرده و از قهرمانان سنتی خود دور شوند. با این حال طی دو سال گذشته و عرضه دو بازی سکیرو و گوست آو سوشیما سبب شد بار دیگر نینجاها و سامورایی‌ها به صدر اخبار بازگردند. دو عنوانی که نه تنها هر دویشان فروش های بالایی داشتند بلکه هر دو در بین نامزدهای بهترین بازی سال قرار گرفتند و حتی سکیرو موفق شد جایزه بهترین بازی سال را از آن خود کند.

برای مشاهده بهترین بازی های نینجا و سامورایی در یوتوب کلیک کنید

حالا در آستانه سال 2021 و مشخص شدن فروش 5 میلیون گوست آو سوشیما فرصت مناسبی پیش آمد تا بهترین بازی های نینجایی و سامورایی تاریخ را با یکدیگر برررسی کنیم. عناوینی که طی یک دوره 34 ساله عرضه شده اند و خاطرات بی نظیری برای نسل‌های مختلف گیمرها رقم زده اند. به مانند اکثر ایتم های ما بازی های این فهرست هم بر اساس سال عرضه و نه ارزش طبقه بندی شده اند.

The Last Ninja (1987)

سازنده : System 3
پلتفرم :  Commodore 64، Amiga ، Dos ، BBC Micro ، Apple 2

The Last Ninja (1987)
The Last Ninja (1987)

این یک جنایت است! اینکه لیستی در مورد بازی‌های نینجایی و سامورایی تهیه کنی اما در آن اثری از The Last Ninja وجود نداشته باشد. عنوانی که شاید بسیاری از شما نامش را نشنیده باشید که البته موضوع عجیبی نیست ، چون این بازی بیش از سه دهه پیش و برای پلتفرم هایی همچون کمودور 64 و آمیگا عرضه شده بود. لست نینجا را می توان اولین شاهکار سامورایی نینجایی  صنعت بازی دانست که نسخه اول آن سال 1987 برای کمودور 64 عرضه شد. سال ها نینجاها مهمان عناوین بیت ام اپ دو بعدی بودند و وظیفه آن‌ها صرفا مبارزه با دشمنان بود اما لست نینجا برای اولین بار آن‌ها را در فرم یک بازی اکشن /ادونچر قرار داد که قهرمان بازی علاوه بر مبارزه باید به حل معماها ، پازل ها می پرداخت. دوربین ایزومتریک بازی اجازه می داد شخصیت  اصلی داستان به جهات مختلفی حرکت و خب می توانید حدس بزنید ساخت چنین بازی پرجزییاتی آن بیش از سه دهه پیش تا چه حد انقلابی بوده است. استودیو بریتانیایی سیستم 3 با عرضه The Last Ninja 2 حتی پا را فراتر گذاشت و با قرار دادن نیویورک به عنوان لوکیشن بازی و ایجاد بهبودهایی مثل گرافیک بهتر و نقشه عظیم تر باعث شد  The Last Ninja 2 به یکی از بهترین بازی های تاریخ تبدیل شود. جالب است بدانید بیش از 5 میلیون نسخه از این عنوان تنها روی کمودور 64 فروش رفت یعنی حدود 1 چهارم کل دارندگان کمودور دست به خرید و انجام این شاهکار زدند. در نهایت قسمت سوم سال 1991 عرضه شد و پس از آن این سری مشهور به خواب ابدی فرو رفت.

Shadow Dancer: The Secret of Shinobi (1990)

سازنده : SEGA
پلتفرم : Genesis

Shadow Dancer: The Secret of
The Last Ninja (1987)

از سری بازی شینوبی همواره به عنوان یکی از محبوب ترین آثار کمپانی سگا یاد می شود. مجموعه ای که اتفاقا طی دهه 70 به شدت در ایران محبوب بود. با اینکه اکثر نسخه های شینوبی حتی نسخه ps2 در نوع خود جذاب بودند اما مشخصا برای ما ایرانی ها هیچ نسخه ای نمی تواند جایگزین شدو دنسر شود. عنوانی که حتی با نام مستعار نینجا سگی هم بین یکسری از گیمرهای متولد دهه 50 و 60 هم شناخته می شد. شدو دنسر در حقیقت دومین قسمت از سری بازی شینوبی است که سگا آن را برای دستگاه های آرکید عرضه کرده بود. با این حال قسمتی که ما از آن صحبت می کنیم Shadow Dancer: The Secret of Shinobi است که در حقیقت چهارمین نسخه از سری شینوبی به حساب می آِید. مشکل اینجاست که سری شینوبی از منظر تایم لاین و خط داستانی پیچیدگی های خاص خود را دارد. Shadow Dancer قسمت دوم شینوبی است که ابتدا برای دستگاه های ارکید عرضه شد اما سگا هیچ گاه آن را برای جنسیس منتشر نکرد. در عوض این کمپانی نسخه دوم شدو دنسر که در اصل اقتباسی ازاد از قسمت اول شدو دنسر با نام Secret of Shinobi بود را سال 1991 برای سگا جنسیس منتشر کرد. یعنی همان نسخه ای که ما ایرانی ها با آن آشنا هستیم. علاوه بر گیم پلی مهیج و حضور سگ همراه که یکی از نخستین نمونه های کامپنین های حیوان در عناوین اکشن بود ، Shadow Dancer یکی از منحصر به فردترین عناوین نینجایی تاریخ محسوب می شود که وقایع آن نه در در ژاپن کهن بلکه در زمان حال و در نیویورک جریان داشت. یک نکته عجیب دیگر در مورد این نسخه وجود دارد آن هم مشخص نبودن کاراکتر اصلی بازی است. در حالی که در نسخه غربی گفته شده کاراکتر اصلی بازی جو موساشی ، شخصیت اصلی سری شینوبی است اما در ورژن ژاپنی گفته شده که شخصیت اصلی شدو دنسر نه جو موساشی بلکه پسر اوست !

Tenchu: Stealth Assassins (1998)

سازنده : Acquire
پلتفرم : PS1

Tenchu: Stealth Assassins
Tenchu: Stealth Assassins

اواخر دهه 90 را می‌توان دوران اوج و بلوغ عناوین مخفی کاری سه بعدی دانست. دوره ای که طی آن عناوین مهمی مثل Thief ، Metal Gear Solid و البته  Tenchu: Stealth Assassins منتشر شدند که این آخری نه تنها یک عنوان مخفی کاری درجه یک بود بلکه نخستین عنوان نینجا محوری محسوب می‌شد که با تکیه بر هنر رزمی نینجوتسو ، روی مخفی کاری تمرکز داشت. تنچو خیلی زود یکی از مهم ترین عناوین PS1  نام گرفت و طی 11 سال 8 عنوان دیگر هم از آن عرضه شد که البته هیچ کدام در سطح و اندازه های نسخه اول ظاهر نشدند. داستان تنچو در دوران ژاپن فئودال جریان داشت و شما را با دو شخصیت Rikimaru و Ayame آشنا می کرد. دو عضو کلن نینجاهای آزوما که خدمتگذار لرد Gohda هستند و باید از بین بردن جادوگر خبیث یعنی Lord Mei-Oh اجازه ندهند او به هدف شومش که کشتن ارباب آن هاست دست پیدا کند. تنچو در مجموع 10 مرحله داشت که همه آن ها در شب دنبال می شد و گیمرها می بایستی با هوش و ذکاوت در این مراحل پیش روی می کردند چون کوچک ترین بی احتیاطی سبب می شد دشمنان قهرمانان ما را به راحتی از بین ببرند. تنچو نه تنها یکی از پایه گذاران عناوین مخفی کاری سه بعدی بود بلکه عملا نخستین مخفی کاری بود که کاربران می توانستند روند بازی را به صورت ورتیکال دنبال کنند. موضوعی که به لطف استفاده از قلاب یا همان گربلینگ هوک میسر شد و کاربر می توانست در هر زمانی با استفاده از قلاب با سقف ساختمان ها را رفته و از این طریق نه تنها دشمنان را غافل گیر کند بلکه با نظاره کردن رفتار دشمنان ، استراتژی مناسب خود را اتخاذ کند. در حال حاضر امتیاز تنچو در دستان فرام سافتور است و امید می رود این شرکت در آینده ای نزدیک این عنوان جذابش را به گود رقابت بازگرداند.

Onimusha (2001)

سازنده : Capcom
پلتفرم : PS2 ، Xbox ، PS4 ، Xbox One ، PC ، NS

Onimusha
Onimusha

سری بازی Onimusha جز معدود عناوینی است که هر چهار قسمت اصلی آن باب میل دوستداران آثار سامورایی/نینجایی و البته طرفداران خود مجموعه است. از طرفی Onimusha جز معدود فرنچایزهایی است که نمی توان به راحتی بهترین نسخه آن را انتخاب کرد مخصوصا اینکه حتی طرفداران سری هم بر سر اینکه کدام نسخه باید بهترین باشد ، با هم اختلاف نظر دارند. قسمت نخست Onimusha Warlords به نوعی بازسازی رزیدنت اویل در دنیای سامورایی ها بود. با اینکه کنترل سخت بود اما داستان جذاب ، فضاسازی به شدت منحصر به فرد ، گرافیک چشم نواز و البته تلفیق داستان های تاریخی با قصه ها اساطیری سبب شد تا بازی به شدت مورد توجه کاربران شرقی و غربی قرار بگیرد. قسمت دوم تقریبا از هر منظری پیشرفت کرد و تنها نکته ضعیف آن نبود  ساسمونکه شخصیت اصلی بازی بود. قسمت سوم از طرفی دچار تحولی شگرف شد. نه تنها ساسمونکه برگشته بود بلکه حالا در کنار او یک افسر فرانسوی وجود داشت که ژان رنو بازیگر مشهور فرانسوی نقش او را برعهده داشت. با اینکه دوربین ، گرافیک و گیم پلی مخصوصا مبارزات  بازی به شدت پیشرفت کرده بود و شاهد محیطی جدید بودیم اما داستان این نسخه تقریبا ضعیف تر از دو شماره قبلی بود. نسخه چهارم هم که به صورت کلی یک شروع دوباره برای فرنچایز اونیموشا بود. به همین خاطر انتخاب اینکه کدام قسمت از سری بهتر است کار بس دشوار است و بهترین کار این است که به جای یک نسخه از هر چهار شماره اصلی سری یاد کنیم.  خبر خوب این است که اگر تا امروز موفق به تجربه هیچ قسمت نشدید ، می توانید حالا نسخه ریمستر شده شماره اول را روی یکی از پلتفرم های PS4 ، Xbox One ، نینتندو سوییچ و البته PC تجربه کنید.

Way of the Samurai (2002)

سازنده : Acquire
پلتفرم : PS2 ، PSP

Way of the Samurai
Way of the Samurai

تقریبا تمامی عناوین این لیست آثار مشهوری هستند. شاید همه آن ها بین ما ایرانی ها شناخته شده نباشد اما تمامی آن ها حداقل از منظر بین المللی طرفداران پرشماری دارند. تنها بازی این فهرست که متاسفانه و به ناحق در زمینه بین المللی هم چندان مشهور نیست بازی متفاوت Way of the Samurai است. عنوانی که برخلاف ظاهرش ، یکی از پیچیده‌ترین ساختارهای داستانی تاریخ را در بین آثار اکشن /ادونچر را دارد و وقتی می گوییم یکی از پیچیده ترین ؛ به هیچ وجه غلو نمی کنیم. این بازی اکشن با اینکه در سال 2001 عرضه شد اما ساختار داستان و دنیای آن یادآور تعدادی از پیچیده ترین عناوین نقش آفرینی است که تا به امروز عرضه شده. داستان Way of the Samurai پس از پایان دوره شوگان جریان دارد و شما در نقش سامورایی به نام کنجی ظاهر می شوید. به مانند عناوین نقش آفرینی ، انتخاب یکی از مهم ترین ویژگی های Way of the Samurai است و تقریبا هر انتخاب شما نه تنها بر پایان بلکه روی روند بازی هم تاثیرگذار است. نکته جالب در مورد Way of the Samurai این است که کل اتفاقات بازی طی دو روز جریان دارد و اتفاقات پیرامون شما و سناریو بازی در صورت حضور شما در مکانی خاص یا عدم حضورتان باز هم جریان پیدا می کند. به معنای ساده تر برخلاف خیلی از عناوین فعلی و حتی آثار ار پی جی ؛ دنیای بازی برای شما صبر نمی کند بلکه شما باید با این روند همراه شوید. شما حتی می توانید با کلن های مختلف وارد صحبت شده ؛ به آن ها بپیوندید یا حتی به ان ها خیانت کنید. در کنار داستان ، مبارزات بازی هم در سطح خوبی قرار دارد. شاید  Way of the Samurai  در حال حاضر بسیار کهنه به نظر برسد اما برای سال 2002 بسیار جذاب بوده. برای این سری تا به امروز 3 عنوان دیگر عرضه که هیچ کدام یاد و خاطر شماره نخست را زنده کنند.

Ninja Gaiden (2004)

سازنده : Team Ninja
پلتفرم : Xbox

Ninja Gaiden (2004)
Ninja Gaiden (2004)

شاید بزرگترین مشکل مایکروسافت از زمان ورودش به بازار کنسول‌های بازی ، بازار ژاپن باشد. بازاری که رموندی‌ها طی سه نسل حضورشان هیچ گاه نتوانستند پایگاهی قدرتمند در آن پیدا کنند. به همین خاطر خیلی عجیب است که یکی از بهترین عناوین هک اند اسلش تاریخ در سال 2004 به صورت انحصاری برای کنسول Xbox منتشر شد. بازی‌ای که سال‌ها پیش از ظهور سری سولز یک شاهکار به شدت دشوار را تحویل مخاطبان داد ؛ موضوعی که البته برای این مجموعه کهنه کار چندان هم عجیب نبود. نسخه اول Ninja Gaiden  که اواخر سال 1988 برای کنسول NES عرضه شد یکی از سخت ترین عناوین تاریخ است ، سختی ای که چندان هم منطقی نبود اما نسخه ریبوت این بازی در عین سخت بودنش ، ساختار به شدت محکم و منطقی داشت. مبارزات سریع و خشن ، دشمنان بی رحم ، پازل‌های جذاب ، حرکات آکروباتیک کم نظیر و البته گرافیک فوق العاده ؛ همه دست به ست هم دادند تا ریبوت Ninja Gaiden به یکی از مهم‌ترین بازی‌های تاریخ تبدیل شود. البته استودیو تیم نینجا در این نقطه متوقف نشد و به فاصله یک سال نسخه بهبود یافته این عنوان با نام Ninja Gaiden Balck را عرضه کرد که شامل دشمنان ، ماموریت‌ها ، مد و درجه سختی جدید بود. تیم نینجا همچنین در سال 2006 پورت جدید این بازی با نام Ninja Gaiden Sigma را برای PS3 عرضه کرد. این استودیو همچنین در سال 2008 آخرین نسخه جذاب سری یعنی Ninja Gaiden 2 را برای Xbox 360 عرضه کرد. بازی ای که اگرچه از مشکلات دوربین رنج می برد و فاقد معماهای قسمت نخست بود اما از منظر مبارزات و البته خشونت به شدت پیشرفت کرده بود طوری که تجربه آن پس از 12 سال هنوز هم لذت بخش است.

Total War: Shogun 2 (2011)

سازنده : Creative Assembly
پلتفرم : PC

Total War: Shogun 2
Total War: Shogun 2

Total War: Shogun 2 یک استثنا در این لیست است زیرا تمامی عناوین ما روی مبارزات نزدیک تمرکز دارند در حالی Shogun 2 اثری استراتژی است. البته یک استراتژی فوق العاده که می توان آن را یکی از مهم ترین ساخته های استودیو Creative Assembly دانست. این بازی هم به مانند بسیاری از آثار این فهرست در دوران ژاپن فئودال می گذرد ، جایی که پس از نبرد بزرگ اونین ، ژاپن یک حکومت مرکزی ندارد و هر بخش توسط یک کلن اداره می شود. در اینجاست که گیمرها باید با انتخاب یکی از هشت کلن بازی وارد گود شده و با شکست رقبا ، به کلن اصلی ژاپن تبدیل شده وبر این کشور حکفرمایی کند. گیمرها می توانند به جای فرمانروای کلن یا ژنرال جنگی وارد بازی شوند که هر کدام دارای اختیارات و ویژگی های منحصر به فرد خود هستند. گیم پلی Shogun 2 به شدت جذاب است مخصوصا اینکه مخلوطی از یک عنوان turn base و استراتژی تاکتیال به حساب می آید. در بخش اول شما باید امپراتوری خود را بخش های مختلفی کنترل کنید از اصلاح موارد اقتصادی تا دیپلماسی و مذاکره با رقبا و همچنین ارتقا ارتش و ژنرال‌هایتان. در بخش استراتژی اما باید با دشمنان خود رو در رو شوید. مبارزات زمینی ، دریایی و تهاجم به قلعه دشمنان که برای هر بخشی نیاز به یک یا چند استراتژی قدرتمند دارید. شاید Shogun 2 به مانند سال 2011 بهترین نسخه سری توتال وار نباشد اما حتی پس از گذشت 9 سال هنوز هم اثری جذاب و متفاوت در دنیای آثار سامورایی/نینجایی به حساب می آید.

Mark of the Ninja (2012)

سازنده : Klei Entertainment
پلتفرم : Xbox 360 ، PC ، PS4 ، Xbox One ، NS

Mark of the Ninja (2012)
Mark of the Ninja

تنچو نه تنها تاثیر شگرفی روی ژانر مخفی کاری گذاشت بلکه سبب شد تا بسیاری از سازندگان به فکر ساخت آثار نینجایی یا سامورایی با محوریت مخفی کاری بیفتند. یکی از این سازندگان استودیو Klei Entertainment بود. این تیم کانادایی که با بازی Shank به شهرتی جهانی رسید در سال 2012 عنوانی با نام Mark of the Ninja را روانه بازار کرد. یک اثر مخفی کاری دو بعدی با حضور یک قهرمان نینجا. داستان بازی درباره یک نینجا ساکت است که باید از کلن خود در مقابل حمله نیروهای متخاصم محافظت کند هرچند واقعیتی دیگر پشت ماجرا است و او برای این کار باید بهای بسیار سنگینی پرداخت کند. با اینکه ظاهر بازی از همان استایل گرافیکی کمیک مانند شنک بهره می برد اما برخلاف شنک که یک بیت ام اپ پرهیجان بود در Mark of the Ninja باید به عنوان یک نینجا همه فن حریف در سایه باقی مانده و در زمان مناسب حریفان خود را از پیش رو بردارید. به لطف کنترلر بسیار خوب ، طراحی مراحل چالش برانگیز و در عین حال جذاب و فضاسازی فوق العاده بازی ، Mark of the Ninja یکی از بهترین آثار مخفی کاری صنعت بازی طی دهه گذشته است.

Sekiro: Shadows Die Twice (2019)

سازنده : From Software
پلتفرم : PS4 ، Xbox One ، PC
بررسی بازی Sekiro: Shadows Die Twice

 

با اینکه پیشینه عناوین نینجایی سامورایی به بیش از سه دهه پیش بازمی گردد اما جالب است که دو عنوان از بهترین آثار این سبک طی 18 ماه گذشته و برای نسل هشتم کنسول ها عرضه شده اند که یکی از آن ها جدیدترین ساخته هیدتاکا میازاکی یعنی Sekiro: Shadows Die Twice است. یک عنوان اکشن/ادونچر سولز لایک که این بار به جای الهام گرفتن از اساطیر و افسانه های غربی ، به دوران سنگکو رفته و با تلفیق دوران تاریخی با افسانه های شرقی ؛ یک روایت جذاب را به مخاطب ارائه می دهد. با اینکه از منظر گیم پلی تفاوت های نسبتا مهمی بین سری سولز و سکیرو وجود دارد اما در سوی دیگر بسیار از المان های مشترک بین ان ها وجود دارد از جمله اینکه سکیرو هم به مانند دیگر ساخته میازاکی به شدت سخت و نیازمند صبر فراوان شماست. به گفته میازاکی در ابتدا قرار بود سکیرو به نسخه جدید سری تنچو تبدیل شود اما در میانه راه و با توجه به تفاوت ها فراوان ، میازاکی تصمیم گرفت به تغییر نام و یکسری کلیات بازی گرفت. با این حال مشخصا تنچو تاثیر مهمی روی شکل گیری سکیرو داشت که از بین ان ها می توان به گیم پلی ورتیکال بازی و استفاده از گربلینگ هوک اشاره کرد که از قضا کارکردش کاملا شبیه به همانی است که در تنچو دیده بودیم. با اینکه دوستداران اثار میازاکی مشخصا اهمیت بیشتری به سری سولز و البته بازی بلادبورن می دهند اما نباید فراموش کرد سکیرو یکی از بهترین عناوین صنعت بازی طی دو دهه گذشته است.

Ghost of Tsushima (2020)

سازنده : Sucker Punch
پلتفرم : PS4
بررسی بازی Ghost of Tsushima

بازی Ghost of Tsushima

یکی از راحت‌ترین انتخاب‌های ممکن که در کنار سکیرو می‌توان آن را موفق‌ترین اثر سامورایی/نینجایی دهه اخیر دانست. عنوانی که با وجود حضور سازنده‌های آمریکایی در راس آن ، آنقدر به تاریخ و فضاسازی ژاپن وفادار بود که حتی توشیهیرو ناگوشی خالق سری بازی یاکوزا هم لب به تحسین آن گشوده است. گوست او سوشیما داستان سامورایی به نام جین ساکای است که پس از حمله مغول‌ها به جزیره سوشیما موظف به بیرون کردن نیروهای متخاصم می شود هرچند در مورد اصول انجام این کار دچار تردید شده و در عین مبارزه با مغول ها باید دست به فداکاری بزرگی بزند . دنیای به شدت زیبا و چشم نواز ، مبارزات به شدت مهیج ، فضاسازی عالی و داستان خوب از جمله ویژگی هایی مثبت گوست او سوشیما است که موفق شده این بازی را به یکی از پرفروش ترین اثار تاریخ سونی مبدل کند و انتظار می رود گوست او سوشیما به زودی به پرفروش ترین بازی سامورایی/نینجایی تاریخ مبدل شود ؛ هرچند همین حالا هم با فروش 5 میلیون نسخه ای ارزش های خود را به اثبات رسانده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا