بررسی سخت افزارگیم تک

بررسی کنسول ایکس باکس سری اس

شروع نسل نهم کنسول‌ها همراه بود با وقوع اتفاقات غیر منتظره. از عدم برگزاری مراسم مهمی مثل E3 و توکیو گیم شو گرفته تا وارد شدن شرکت‌های گوگل و آمازون به عرصه ویدیو گیم از طریق سرویس های ابری، اما شاید بتوان غیر منتظره‌ ترین اتفاقات را در جبهه مایکروسافت و برند ایکس باکس پیدا کرد. از نام گذاری کنسول با پسوند «سری» و نام‌هایی طولانی مثل ایکس باکس سری ایکس تا نمایش به شدت ناامید کننده هیلو اینفینیت و در نهایت ساخت دو کنسول کاملا متفاوت برای نسل نهم کنسول‌‌ها، از جمله اتفاقات غیر منتظره‌ای هستند که توسط شرکت مایکروسافت رقم خوردند و بعضا بسیاری از طرفداران ایکس‌باکس را خوش‌حال و در مواقعی ناامید کردند. با این حال احتمالا غیر منتظره‌ ترین حرکت مایکروسافت، معرفی دو کنسول برای نسل نهم بود. دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و سری اس که به تازگی به بازار عرضه شده‌اند. در ادامه قصد داریم تا به بررسی نقاط قوت و ضعف سری اس و قابلیت‌هایی که در زمان لانچ در دسترس ما قرار دارند، بپردازیم.

برای مشاهده بررسی ویدیویی کنسول در یوتوب کلیک کنید

اولین تجربه از ایکس باکس سری اس به شدت آشنا ست و حتی می‌توان گفت دقیقا همان تجربه‌‌ای است که با کنسول ایکس‌باکس وان و در طول نسل هشتم کنسول‌ها داشتیم. در عمل از همان منوی اولیه برای راه اندازی کنسول تا داشبورد و حتی مشکلات ui کنسول ایکس باکس وان دقیقا بدون هیچ تفاوتی به ایکس باکس سری اس منتقل شده‌اند. مشکلاتی مثل بسته شدن بعضی از قسمت‌های مربوط به تنظیمات و یا عدم دسترسی به بعضی از قسمت‌های فروشگاه لایو. شاید در نگاه اول با تجربه‌ای ناامید کننده همراه باشیم که در عمل هیچ تفاوتی با نسل گذشته ندارد و نمی‌تواند حس و حال یک کنسول جدید را منتقل کند. اما با استفاده بیشتر از ایکس باکس سری اس و به لطف حافظه SSD استفاده شده برای آن‌ها می‌توان پیشرفت‌ها و تفاوت‌های رابط کاربری کنسول‌های جدید را نسبت به گذشته بررسی کرد.

 یکی از مشکلات کنسول‌ ایکس باکس وان ،رابط کاربری به شدت پیچیده و کند آن بود. مایکروسافت در طول نسل هشتم، ده‌ها بار دست به تغییرات عمده و تغییر کلی UI کنسول زد و در نهایت به نسخه‌ای نسبتا یکپارچه، پر سرعت و ساده‌ای رسید که برای کنسول‌های جدید هم استفاده شده‌است. حالا کامل‌ترین نسخه با تمام امکانات از همان روز اول در دسترس است. از کد های مختلف برای پخش ویدیو گرفته، تا نرم افزار های مختلفی که در دسترس قرار می‌گیرند. SSD ایکس باکس سری اس هم نقش بسزایی را در ارائه یک تجربه بهتر ایفا می‌کند. مواردی مانند سرعت بوت تا جا به جایی در منو ها و اجرای بازی‌ها با تفاوت فراوانی نسبت به گذشته انجام می‌گیرند. در نهایت هم باید به سرعت بالاتر دانلود بازی‌ها اشاره کرد که نسبت به گذشته تقریبا دو برابر شده است و برای نسلی که بیشتر بر روی عناوین دیجیتال تمرکز دارد، یک نکته بسیار مهم محسوب می‌شود.

قابلیت Quick Resume یکی دیگر از ویژه‌های جدید ایکس باکس سری اس است که به واسطه آن بدون نیاز به اجرای دوباره هر کدام از بازی‌ها، می‌توان از همان نقطه قبلی به اجرای اون ها پرداخت. ایکس باکس سری اس با توجه به حجم و کیفیت بازی‌ها به طور معمول امکان استفاده از ۶ عنوان مختلف را در حالت Quick Resume می‌دهد، اما مشکلی که در خصوص این قابلیت Quick وجود دارد، لیست محدود بازی‌های آن است. به عنوان مثال هیچ کدام از عناوین درت ۵ و یا Call of Duty Black Ops Cold War از این قابلیت استفاده نمی‌کنند و با این اوصاف می‌توان گفت این قابلیت در حال حاضر در مرحله بتا قرار دارد.

رابط کاربری کنسول‌های جدید به خوبی این قابلیت را در اختیار ما قرار می‌دهد که به تفکیک عناوین بکوارد و عناوینی که از آپگرید‌ های نسل نهم بهره می‌برند، بپردازیم و بدین شکل نصب، اجرا و حتی پیدا کردن عناوین نسل نهمی، نسبت به دیگر کنسول‌ها در دسترس‌تر و راحت‌تر انجام می‌شود.

کنترلر کنسول ایکس‌باکس سری اس

قطعا می‌توان از کنترلر کنسول ایکس‌باکس وان به عنوان یکی از بهترین و استاندارد ترین کترلرهای ساخته شده در تاریخ ویدیو گیم نام برد. کنترلر جدید تنها کمی کوچک‌تر شده، یک دکمه مربوط به اشتراک گذاری عکس و ویدیو برای آن در نظر گرفته شده، طراحی دی-پد کنسول هایبریدی شده و در بخش‌ پشتی و آنالوگ‌ها هم دارای تکستچر برای کنترل بیشتر دسته و جلوگیری از لیز خوردن کنتلر است. در این بین، عمده تغییرات مربوط به قابلیت Dynamic Latency Input است که به لطف آن لیتنسی بازی‌ها از ۱۶ میلی ثانیه به ۸ میلی ثانیه کاهش می‌یابد.

ضعیف ترین لاین آپ تاریخ ایکس باکس!

در حالی که شرکت مایکروسافت از لاین‌آپ کنسول های سری ایکس و اس به عنوان بهترین لاین‌آپ تاریخ نام می‌برد، اما در عمل این لاین‌آپ ، ضعیف ترین لاین‌آپ تاریخ آن است. کنسول جدید فاقد هر گونه عنوان فرست پارتی یا ترد پارتی قدرتمندیه که بتواند تفاوت این نسل با نسل گذشته را به تصویر بکشد. در بین عناوین لانچ تنها می‌توانیم Bright Memory را به عنوان انحصاری نسل نهمی حساب کنیم که آن‌ هم توسط یک نفر ساخته شده و به اندازه ای مشکلات و محدودیت‌ دارد که می شود از آن صرفنظر کرد.. سایر عناوین بزرگ هم مثل درت ۵، واچ داگز ، گیرز ۵، با آن که از ویژگی‌های نسل بعد کنسول‌ها مثل لودینگ کمتر و نرخ فریم بیشتر بهره می‌برند، اما عناوینی نیستند که بتوانند مخاطب را ترغیب به خرید کنسول جدید کنند. قطعا ناامید کننده‌ترین و بزرگ‌ترین مشکل کنسول‌های سری ایکس و اس همین کمبود عناوینی است که قدرت این کنسول‌ها را به چالش بکشد.

طراحی منحصر به فرد

در خصوص توصیف طراحی کنسول‌ ایکس‌باکس سری اس می‌توان از واژه «استادانه» نام برد. یک کنسول به شدت سبک و کوچک که با قیمت ۲۹۹$ گزینه‌ای مناسب برای تجربه نسل نهم کنسول‌ها با کمترین هزینه محسوب می‌شود. از سری اس می‌توان به عنوان کوچک‌ترین کنسول خانواده ایکس‌باکس نام برد. به لطف ابعاد کوچک کنسول به راحتی می‌توان از آن به عنوان یک کنسول همراه در سفر استفاده کرد. در عمل این کنسول برای کسانی  که به صورت حرفه‌ای ویدیو گیم را دنبال می‌کنند ساخته نشده، اما برای آن دست از مخاطبانی که قصد دارند عناوین موجود در کاتالوگ گیم‌پس یا عناوین ورزشی سالیانه را تجربه کنند، گزینه مناسبی است. البته از کنسول ایکس باکس سری اس می‌توان به عنوان به صرفه ترین راه برای تجربه نسل نهم کنسول‌ها هم نام برد.

مایکروسافت در بخش سخت افزار سری اس به شدت سعی کرده تا بر اساس یک سیستم میان رده عمل کند که نتیجه‌ آن، در اجرای بازی‌ها و فضای به شدت محدود هارد SSD کنسول مشهود است. سری اس از پردازنده ۸ هسته‌ای با نرخ کلاک ۳.۶ گیگاهرتز سفارشی ذن ۲ در کنار معماری سفارشی RDNA 2 شرکت AMD با قدرت ۴ ترافلاپس بهره می‌برد. کنسول سری اس دارای ۱۰ گیگابایت رم GDDR6  است که ۸ گیگابایت آن با سرعت ۲۲۴ گیگابایت در ثانیه در اختیار بازی‌ها قرار می‌گیرد و ۲ گیگابایت باقی‌مانده به رابط کاربری و دیگر بخش‌های کنسول اختصاص داده شده‌است. برای حافظه داخلی کنسول از SSD با حجم ۵۱۲ گیگابایت NVMe  استفاده شده که البته حدود ۳۵۰ گیگابایت آن برای دانلود و اجرا باز‌ی‌ها ست. همچنین با کنسول کاملا دیجیتالی طرف هستیم و خبری از دیسک درایو برای نصب و اجرای نسخه‌های فیزیکی بازی‌ها نیست.

سخت افزار نسبتا ضعیف سری اس نسبت به سری ایکس، محدودیت فراوانی را برای اجرای بازی‌ها با رزولوشن و نرخ فریم بالا ایجاد کرده‌است و در اکثر موارد نهایتا کنسول قادر است تا بازی‌ها را در رزولوشن  1080p یا کمتر و با نرخ فریم ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا کند. این در حالی است که مایکروسافت وعده اجرای بازی‌ها با رزولوشن 1440p را داده بود که تا به این لحظه آن‌ها در رسیدن به این وعده موفق نبوده‌اند.

کنسول لانچ و مشکلات آن

یکی از مواردی که معمولا کنسول‌های لانچ با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، مشکلات سخت افزاری و نرم افزاری است که در تعداد محدودی از این کنسول‌ها یا در مواردی در تمام کنسول‌های لانچ به چشم می‌خورد. در خصوص ایکس باکس سری اس تا به امروز، شاهد وجود مشکل سخت‌افزاری یا مشکلات مربوط به دمای بالای کنسول‌ها که قبل از لانچ شایعاتی در خصوص آن‌ها به گوش می‌رسید، نبودیم.

نتیجه گیری:

ایکس باکس سری اس یک کنسول کاملا پایه برای تجربه نسل بعد با سخت افزاری نسبتا ضعیف و محدود است که با قیمتی ۲۹۹$ دلاری، بهترین گزینه برای گیمر‌های کژوال و یا به عنوان کنسول دوم محسوب می‌شود. به لطف وجود گیم‌پس، به راحتی می‌توان صد ها عنوان مختلف را با کمترین هزینه به وسیله سری اس تجربه کرد. مشکل اصلی این کنسول‌ در حال حاظر لاین آپ به شدت ضعیف و نبود عناوینی است که بتواند خرید آن‌ها را توجیه کند هرچند در مابقی موارد ایکس باکس سری اس عملکرد بسیار خوبی از خود به جا گذاشته است.

بهرام بی غرض

Journalist and Video game critic at @bazicenter and @bazinama | XBL gamertag: Bahram

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا