بررسی

بررسی بازی Forza Motorsport 4

شاید بتوان یکی از نزدیک ترین همدم های انسان قرن 21 ام را اتومبیل دانست. اتومبیلی که اگر اختراع نمی شد و به این مرحله از پیشرفت و تکامل نمی رسید ، شاید انسان مدرن هم جایگاهی متفاوت از امروز داشت. اتومبیلی که با کمی اغراق در روح تک تک انسان های متولد شده چند دهه اخیر جای ثابتی بدست آورده و کمتر کسی را می توان یافت که حداقل به یکی از جنبه های آن علاقمند نباشد. عاشق سرعت و سبقت و رقابت هستید ؟ به اتومبیل های کلاسیک و قدیمی دل بسته اید ؟ طراحی روی اتومبیل برای شما کاری دلنشین است ؟ یا فقط و فقط با نگاه کردن به اتومبیل ، روح و روان خود را جلا می دهید ؟ در هر حالت شما هم مثل اکثر مردم به یکی از این زمینه ها علاقه دارید و بازی های ژانر ریسینگ می توانند بهترین جوابگو برای روحیه اتومبیل دوستی شما باشند. ژانری که از اولین روزهای صنعت بازی جان گرفت ، در نسل قبل به اوج خود رسید و در این نسل به پیشرفت خود ادامه داد و این بار هم یکی از بزرگترین سازندگان بازی های این ژانر با شاهکار خود در خدمت شماست. Forza Motorsport 4 دو سال بعد از نسخه قبلی آمده تا اندک مشکلات و کمبودهای آن عنوان را جبران کرده و یکی از کامل ترین و بهترین عناوین تاریخ ریسینگ را به علاقمندان هدیه کند.

بدون شک در اولین لحظه ورود به بازی ، بیشترین چیزی که نظر بازیکن را به خود جلب می کند بهبود گرافیکی بازیست. Forza Motorsport 3 بازی ای بسیار زیبا و از نظر بصری دلنشین بود ولی مشکلاتی هم داشت که این بار Turn 10 روی اکثر این مشکلات کار کرده و با بهبود بخش های مختلف بصری ، عنوانی فوق العاده زیبا و چشمگیر تهیه کرده است. مدل های اتومبیل ها جزییات بسیار زیادی داشته و نسبت به عنوان قبلی پیشرفت قابل ملاحظه ای کرده اند. چه در خارج اتومبیل و چه در بخش های داخلی و کاکپیت ، این تفاوت به چشم می آید و البته در کنار طراحی عالی آن ها ، این نورپردازی بازیست که گل سر سبد بخش فنی Forza Motorsport 4 به شمار می رود. نورپردازی بازی با استفاده از تکنیک IBL به قدری زیباست که حتی می تواند در اوایل کار تمام نظر بازیکن را به خود جلب کرده و تنها بعد از تصادفی سنگین بازیکن را متوجه حواس پرتی خود کند. گذشته از نورپردازی فوق العاده و انعکاس عالی اجزای محیط و سایر اتومبیل ها رو بدنه اتومبیل بازیکن ، سایر بخش های بصری نیز عالی عمل کرده اند. Draw Distance در پیست های بازی کم نظیر بوده و طراحی پیست ها به قدری زیبا و دیدنی است که ارزش توقف مسابقه و دیدن مناظر واقعاً زیبای بازی را دارد. همه این ها در حالی در Forza Motorsport 4 گنجانده شده که فریم ریت بازی کوچکترین افتی نکرده و به طرزی باورنکردنی در عدد 60 ثابت می ماند و تعداد اتومبیل های هر مسابقه نیز از 8 عدد به 12 عدد (در حالت آنلاین 16 عدد) افزایش پیدا کرده است. همچنین المان هایی چون خروج آتش از اگزوز یا باز شدن اسپویلر اتومبیل های خاص که تا پیش از این در سری Forza Motorsport غایب بوده نیز به بازی اضافه شده است. Turn 10 در این بخش به قدری عالی عمل کرده که حتی با وجود اندک مشکلاتی ، کمتر رقیبی را می توان برای جنبه های بصری و گرافیکی بازی پیدا کرد.,,در کنار گرافیک ، یکی دیگر از بخش های بازی که تغییرات زیادی کرده و بازیکن های قدیمی را خیلی سریع متوجه خود می کند ، گیم پلی و فیزیک بازیست. گیم پلی Forza Motorsport 3 نیز مثل سایر بخش های آن فوق العاده بود ولی این بار حتی از قبل نیز عالی تر شده و حس دلچسب و متفاوتی از رانندگی با تک تک اتومبیل های بازی به مخاطب می دهد. فیزیک اتومبیل ها به شدت طبیعی و زیبا طراحی شده و همه حرکات اتومبیل در پیست را می توان به خوبی احساس کرد. امکانات مختلف کمکی مثل نسخه های قبلی باز هم در دسترس هستند و البته لذت کامل بازی تنها در حالتی به چشم می آید که تمام این امکانات رو غیرفعال کرده و مهار کردن یک غول چند صد کیلوگرمی را به مهارت خود بسپارید. تصادف ها تآثیر مناسبی روی ظاهر اتومبیل ها می گذارند و هرچند هنوز از حالت بی نقص دور هستند ولی از این نظر جزو بهترین عناوین بازار محسوب می شوند. علاوه بر صدمات ظاهری ، خرابی های داخلی نیز به طبیعی ترین حالت ممکن رخ می دهند و کارمندان Turn 10 در این بخش استثنایی کار کرده اند.
بخش Career بازی تا حدودی شبیه نسخه قبلی می باشد ولی تغییرات ریز و درشتی نیز به خود دیده است. این بار شما در بخش World Tour با نقشه ای از قاره ها و کشورهای مختلف مواجه هستید که برای هر مسابقه ، پیست مورد نظر در کشور خود به نمایش درآمده و بعد از توضیحات مختصری که گوینده اعلام می کند ، وارد پیست شده و رقابتی نفس گیر و داغ را تجربه می کنید. البته قبل از شروع مسابقه قادر به انتخاب یکی از گزینه های موجود در هر پیست هستید. برای مثال مسابقه بعدی شما در پیست Silverstone برگزار می شود. حال شما می توانید از بین مسابقه مخصوص اتومبیل های BMW ، مسابقه اتومبیل های ژاپنی یا مثلاً مسابقه اتومبیل های کلاس S یکی را به دلخواه انتخاب کرده و وارد رقابت شوید. بعد از اتمام بخش World Tour نیز تعداد بسیار زیادی Event باقی مانده که به اتمام رساندن آن ها نیاز به زمانی فوق العاده زیاد دارد و تا مدت ها بازیکن علاقمند را درگیر می کند. در مجموع در حدود 300 Event در بازی وجود دارد که در هر کدام نیز تعدادی مسابقه انتظار شما را می کشند. بازی قبلی دارای 50 مرحله برای ارتقا بود و این بار به عدد جالب 150 مرحله رسیده است که انگیزه بازیکن را بالاتر برده و بازی را هدفمندتر از قبل می کند. بعد از رسیدن به هر مرحله (تا مرحله 50) تعدادی اتومبیل هم سبک به شما پیشنهاد می شود که می توانید از بین آن ها اتومبیل دلخواه را به عنوان جایزه بدست آورید. در کنار درجه و مرحله راننده ، درجه ای نیز برای تعیین وفاداری شما نسبت به کمپانی های مختلف وجود دارد. به این صورت که هرچقدر از اتومبیل های یک کمپانی بیشتر استفاده کنید ، درجه Affinity شما برای این کمپانی بالاتر رفته و با تخفیف های خوبی برای خرید قطعات مختلف اتومبیل های آن کمپانی همراه می شود. در مورد انگیزه صحبت شد و بد نیست به این نکته اشاره کنیم که در این نسخه هم سیستم Rewind طراحی شده که به بازیکن اجازه می دهد در صورت انجام هر اشتباهی ، اندکی به عقب برگشته و اشتباه خود را اصلاح کند. ولی در اقدامی مناسب ، این سیستم به گزینه ای تبدیل شده که توانایی غیرفعال کردن آن را پیش از مسابقه دارید. در این حالت علاوه بر اینکه درصدی به جایزه شما از مسابقه افزوده می شود ، هیجان بازی نیز بالاتر رفته و دیگر توانایی این را ندارید که با هر تصادف به راحتی به عقب بازگشته و از تصادف بگریزید ، بلکه باید حواس خود را در تک تک لحظات مسابقه جمع کرده و از کوچکترین برخوردها در آخرین ثانیه های یک مسابقه نیز خودداری کنید. در همین راستا و افزایش هیجان و سختی بازی ، اتومبیل رقبا همواره هم سطح با اتومبیل شما انتخاب شده و این دفعه قادر به انتخاب اتومبیلی با قدرت چند برابر آن ها و انجام مسابقه ای ساده نخواهید بود.,,این بار نیز به رسم همیشگی سری Forza Motorsport ، دست بازیکن برای تغییر دادن بخش های مختلف اتومبیل بسیار باز بوده و در بخش Upgrade از موتور و تایرها تا بخش های ظاهری چون اسپویلر را می توان به سادگی تغییر داد و البته در کنار آن از امکانات عالی تیونینگ برای ارتقای عملکرد اتومبیل استفاده کرد. بخشی که زیاد به آن مراجعه خواهید کرد چون رقابت با هوش مصنوعی بازی به این سادگی ها نبوده و هرچند مشکلات اندکی دارد ولی اکثراً عالی عمل کرده و رقابت رو داغ تر می کنند.
یکی از عناصر جذاب بازی که به افزایش ارزش بازی کمک فراوانی کرده ، Badge ها و Title ها هستند. اگر عنوان زیبای Street Fighter IV را تجربه کرده باشید ، تا حدودی با این موارد آشنایی خواهید داشت. در طول بازی و نسبت به کارهایی که انجام می دهید (برای مثال مقدار مشخصی دریفت یا رسیدن به یک سرعت خاص و یا استفاده طولانی مدت از اتومبیل های یک کمپانی) ، عناوینی کسب می کنید که تحت عنوان Badge و Title ذخیره می شوند. این عناوین بیشتر برای بخش آنلاین بازی طراحی شده اند و شما می توانید با استفاده از آن ها معرفی خوبی از خود به رقیبان یا دوستانتان داشته باشید و در Playcard خود ترکیبی از یک عکس و یک عنوان را از میان 445 عکس موجود و 412 عنوان انتخاب کنید که دستیابی به تعدادی از آن ها بسیار دشوار است.
موسیقی ها این بار شنیدنی تر و زیباتر از نسخه قبل هستند ولی آیا می توان از صدای بی نظیر اتومبیل ها دست کشید و به موسیقی های بازی گوش داد ؟ کلمه بی نظیر شاید اغراق آمیز به نظر برسد ولی بعید است کسی با دنیای اتومبیل آشنا باشد و بازی ای با صداگذاری بهتر و واقعی تر از اتومبیل های Forza Motorsport 4 در بازار پیدا کند. صداگذاری تک تک اتومبیل ها به قدری طبیعی انجام شده که بقیه رقیبان راه دشواری برای نزدیک شدن به آن خواهند داشت. از صدای موتور و غرش زیبای اتومبیل ها تا صدای لاستیک ها و سایر موارد ، همگی در نقطه اوج این نسل قرار دارند و Turn 10 در این زمینه شاهکاری بی مانند انجام داده است. همچنین موسیقی های منوها نیز به بهترین شکل طراحی شده و حسی دلنشین و زیبا را به بازیکن منتقل می کند که هرگز از شنیدن آن ها سیراب نمی شود.,اتومبیل ها در Forza Motorsport 4 به بهترین تنوع ممکن رسیده و این بازی با در اختیار داشتن حدود 500 اتومبیل ساخته شده توسط حدوداً 80 کمپانی از دوران های مختلف اوایل قرن 20 ام تا آخرین محصولات تولید شده ، هیچ بازیکنی را سرخورده نمی کند. چه طرفدار انواع و اقسام مدل های Ferrari باشید ، چه عاشق رانندگی با ماشین هایی برای نیم قرن پیش باشید و چه به دنبال جدیدترین محصولات کمپانی های معروف هستید یا آرزوی رانندگی با ماشین هایی مثل مدل دهه 90 کمپانی Bugatti یا ماشین محبوب Hummer H1 را در سر دارید ، بازی Forza Motorsport 4 اتومبیلی برای شما درون خود خواهد داشت.
در کنار اتومبیل های قدیمی و جدید ، تعداد زیادی پیست نیاز است تا قدرت اتومبیل خود را به رخ رقبا بکشید و در این زمینه نیز Turn 10 عالی عمل کرده است. از پیست های نسخه های قبلی چون پیست های محبوب Nurburgring Nordschleife و Laguna Seca و Suzuka Circuit تا پیست های جدیدی مثل پیست فانتزی و فوق العاده زیبا و دیدنی Bernese Alps و پیست Top Gear و البته یکی از معروف ترین پیست های آمریکا یعنی Infineon Raceway . تعدادی از پیست های بازی دارای دو نوع نورپردازی در ساعات مختلف روز بوده و این موضوع تنوعی خوب به پیست ها می دهد. در کنار طراحی فوق العاده زیبای پیست های جدید ، پیست های قبلی نیز دستخوش تغییرات مختلفی شده اند و از نورپردازی گرفته تا حتی نوع چینش درختان و ظاهر کوهستان ها و محل استقرار تماشاگران نسبت به نسخه قبلی به مراتب زیباتر شده است. هرچند در طول بازی و بعد از ساعت ها بازی کردن ، شاید به این فکر کنید که تعداد پیست ها می توانست کمی بیشتر از تعداد فعلی بوده و تنوعی حتی بیشتر از حالت کنونی به بازی بدهند.

یکی از ویژگی های جدید Forza Motorsport 4 ، پشتیبانی از حسگر حرکتی Kinect است. این پشتیبانی در بخش های مختلفی صورت گرفته و در نوع خود نسبتاً خوب عمل می کند. در کنار حالت رانندگی با Kinect و بدون کنترلر که تجربه ای جالب و مفرح پدید می آورد و مخصوصاً برای افراد غیر گیمر بسیار لذت بخش است (در این حالت گاز و ترمز برعهده خود بازی بوده و شما تنها باید دست خود را شبیه حالتی که فرمان گرفته اید حرکت دهید) ، می توان از این دوربین برای انجام عمل Head Tracking نیز بهره گرفت و به این وسیله با حرکت سر ، دوربین را داخل کاکپیت اتومبیل به چرخش درآورد. البته Head Tracking گاهی اوقات به بهترین شکل عمل نکرده و اندک مشکلاتی در انتقال حرکات به بازی دارد.
یکی دیگر از بخش های جدید بازی که پیش از عرضه نیز طرفداران پرشماری بدست آورده بود و از اولین بخش های معرفی شده نسخه چهارم بود ، بخش Autovista می باشد. در Autovista به یکی از مهم ترین خواسته های یک عاشق اتومبیل توجه شده و بازیکن می تواند بیشترین حد از تعامل و ارتباط را با اتومبیل مورد نظر خود داشته باشد و این تعامل با استفاده از Kinect حتی بیشتر نیز می شود. در این حالت بازیکن بدون نیاز به کنترلر ، تنها کافیست به طرفین حرکت کرده و از زوایای دلخواه اتومبیل مورد نظر را دیده و برای باز و بسته کردن بخش هایی چون درها و کاپوت و … نیز تنها دست خود را به حالت مورد نظر حرکت دهد.
این بخش در کنار گرافیک بی نظیر و دادن اختیار عمل به بازیکن برای سرک کشیدن به تمام گوشه و کنار اتومبیل و مشاهده بخش های خارجی و داخلی آن با بیشترین جزییات ممکن و نورپردازی مافوق تصور ، میزبان صدای یکی از محبوب ترین مجریان حال حاضر دنیاست. جرمی کلارکسون ، مجری انگلیسی و بسیار پرطرفدار برنامه Top Gear در این بخش با جملات جالب و گاه طنز خود اطلاعات مناسبی به بازیکن داده و او را بیش از پیش به اتومبیل دلخواهش نزدیک می کند. 23 اتومبیل (به همراه 2 اتومبیل مخفی) در این بخش در دسترس هستند که تعدادی از آن ها در ابتدا قفل بوده و باید با اتمام Challenge هایی آن ها را باز کنید. این Challenge ها که شامل موارد مختلفی از جمله سبقت گرفتن از تعداد زیادی اتومبیل می شوند ، اکثراً بسیار ساده هستند و تنها حکم یک دستگرمی قبل از تجربه اصلی Autovista را دارند. شاید بتوان بزرگترین سورپرایز بازی را هم در همین بخش جستجو کرد ، یعنی اتومبیل فوق العاده محبوب سری بازی های Halo با نام Warthog که در اقدامی جالب ، به جای صدای جرمی کلارکسون ، از صدای Cortana (یکی از کاراکترهای اصلی این سری) سود می برد. شما قادر هستید پشت فرمان این اتومبیل نشسته و حتی تیربار آن را از نزدیک امتحان کرده و راجع به آن اطلاعاتی کسب کنید. البته Warthog و یکی دیگر از اتومبیل های این بخش یعنی ماشین رویایی Bentley 8 Litre قابل راندن نیستند ولی حضور آن ها در Autovista به تنهایی نیز ارزش این بخش را بسیار بالاتر می برد.صحبت از جرمی کلارکسون شد و این مجری دوست داشتنی بدون برنامه Top Gear معنا ندارد. Turn 10 در Forza Motorsport 4 به سراغ پر بیننده ترین برنامه تلویزیونی مخصوص اتومبیل ها رفته و با اینکه هنوز هم از پتانسیل کامل این برنامه در بازی استفاده نشده ، ولی به مراتب بهتر و حرفه ای تر از Gran Turismo 5 از لیسانس Top Gear استفاده کرده است. علاوه بر صدای مجری برنامه و پیست معروف آن ، مسابقات جالبی چون بولینگ و فوتبال نیز برای این بخش در نظر گرفته شده است. در بولینگ ، اتومبیل شما نقش توپ را ایفا کرده و باید با کوبیدن به پین ها امتیاز مورد نظر را کسب کنید که تجربه ای دلنشین را رقم می زند. در فوتبال که البته فقط مختص بخش آنلاین بازیست ، دو تیم در مقابل هم صف آرایی می کنند و مسلماً بازیکنان دو تیم ، اتومبیل های بازی هستند. اتومبیل ها باید با کوبیدن به توپ فوتبالی که در اندازه بزرگ طراحی شده ، آن را به سمت دروازه حریف حرکت داده و مثل فوتبال معمولی گل بزنند. این بخش یکی از جالب ترین قسمت های بازی بوده و صحنه های خنده دار و کم نظیری را در آن شاهد خواهید بود. در کنار این مسابقات مینی گیمی ، حالت دیگری نیز وجود دارد که باید در زمان مورد نظر از میان موانع عبور کرده و از برخورد با آن ها که باعث از دست رفتن زمان می شوند خودداری کنید.
Forza Motorsport 4 بخش جدید دیگری به نام Homespace نیز در خود دارد که در لوکیشن های مختلفی از استودیوی جالب Top Gear تا مناظر فوق العاده زیبا و سرسبز و یک انبار و … را برای عکس برداری در اختیار بازیکن قرار می دهد. کافیست اتومبیل خود را وارد یکی از این 6 لوکیشن کرده و از زاویه مورد نظر با امکانات فراوان دوربین ، عکس دلخواه خود را گرفته و برای دوستانتان ارسال کنید.
یکی از بخش های قدیمی سری Forza Motorsport که طرفداران آن را شاید بتوان حتی هم اندازه با طرفداران مسابقات داخل بازی دانست ، بخش طراحی روی اتومبیل هاست که در میان بازی های ریسینگ رقیبی ندارد. این بخش در چهارمین نسخه هم حضور داشته و البته تغییر خاصی نکرده ولی هنوز هم بخشی بی نظیر برای به رخ کشیدن هنر بازیکن و طراحی تصاویر دلخواه از ساده ترین نقاشی ها تا پیچیده ترین تصاویر ممکن روی بدنه اتومبیل است. همچنین قابلیت انتقال طراحی های نسخه قبلی به این نسخه نیز وجود دارد و نیازی نیست نگران از بین رفتن تلاش های خود در Forza Motorsport 3 باشید.

Turn 10 در طول این سال ها نشان داده به هیچ وجه قصد ندارد میدان بزرگ ژانر ریسینگ را به رقبا واگذار کند و حتی بعد از عرضه Gran Turismo 5 که بازی ای عالی بود ولی انتظارات را به بهترین شکل برآورده نکرد و نواقص زیادی داشت نیز دست از تلاش برنداشته و روز به روز به پیشرفت سری بازی های Forza Motorsport ادامه می دهد. سری بازی هایی که شایعاتی در مورد نسخه بعدی آن برای کنسول نسل بعد مایکروسافت به گوش می رسد و تا آن زمان ، تجربه عنوان فوق العاده Forza Motorsport 4 به تک تک طرفداران این ژانر پیشنهاد می شود. عنوانی که کمتر نقص قابل ذکری داشته و تقریباً در هر زمینه عالی عمل کرده است و هیچ بازیکن عاشق ریسینگی بدون تجربه آن نمی تواند ژانر ریسینگ را ژانر محبوب خود بداند.

مجموع امتیاز - 9

9

امتیاز بازی‌سنتر

نقاط قوت:
گرافیک فوق العاده
گیم پلی عالی
صداگذاری بی نظیر
فیزیک بی نقص
لیست بلندبالایی از اتومبیل های متنوع
مناسب برای همه سلیقه ها
نقاط ضعف:
می توانست کمی متنوع تر باشد
نداشتن اضافات زیاد نسبت به نسخه قبلی

User Rating: Be the first one !

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا