بررسی

بررسی بازی Botanicula

Machinarium و ربات‌های احساساتی و عاشق آن، در قالب دنیایی به ظاهر پیچیده و مکانیکی و پازل‌هایی که مغز ما را به فسفر سوزی می‌انداختند چیزهایی بودند که بعد از سه سال هنوز هم خاطره آن‌ها را در ذهن داریم و به همین راحتی‌ها نمی‌توانیم از آن‌ها دست بکشیم. Amanita Design با داستان جدیدی بازگشته است تا ما را دوباره به لابراتوار جذاب خود ببرد و با شخصیت‌های جدید خود آشنا کند. پس خود را برای سفری جدید با تیم Amanita Design به دنیای فلش آماده کنید.

Jakub Dvorský پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه هنر شهر پراگ و با پروژه تز خود که نام آن را Samorost گذاشته بود، استدیو بازی‌سازی خود Amanita Design را در جمهوری چک و در سال 2003 تاسیس کرد. Samorost افتخارات خوبی مثل نامزدی در Webby Award و Top Talent Award را برای Dvorský به بار آورد و با ورود افراد جدید به این تیم، 2 Samorost نیز ساخته شد که بار دیگر توجه بسیاری را به خود معطوف کرد. حضور چند هنرمند چکی و تبحر فوق العاده Dvorský در برنامه نویسی فلش، باعث شد که استدیو دست به کارهای دیگری غیر از بازی نیز بزند و چندین موسیقی ویدئویی و وب سایت و انیمیشن تولید کند. سال 2009 بود که نام Amanita Design با شاهکار خود یعنی Machinarium بر سر زبان‌ها افتاد. بازیی با استفاده از سبک هنری بکر و ادونچر ناب خود باعث شد تا نظر افراد زیادی را به طرف خود جلب کند و جوایز بسیاری را برای Amanita Design به ارمغان آورد. بازخورد بازی از این موضوع حکایت می‌کرد که تنها 5 الی 15 درصد افرادی که بازی را انجام داده‌اند آن را به شکل قانونی خریداری کرده اند. با این وجود تیم سازنده با پایین آوردن قیمت بازی به مرز 5 دلار، راه را برای دزدان نرم افزاری بازی هموار کردند تا آن‌ها نیز وجدان خود را با خرید قانونی بازی آرام کنند! پس از Machinarium تیم سازنده به سراغ دو پروژه دیگر رفتند. 3 Samorost که هنور ساخت آن به اتمام نرسیده است و Botanicula که در ادامه به نقد آن خواهیم پرداخت.

Botanicula داستان موجوداتی را روایت می‌کند که بر روی شاخه‌های درختی زندگی می‌کنند که خانه آن‌ها و صدها نوع از جانوران مختلف است. درختی که حال مورد هجوم انگلی سیاه و خطرناک قرار گرفته و لحظه به لحظه از عمر طبیعی آن کاسته شده و چرخه زندگی در آن به خطر افتاده است. 5 قهرمان ما در تلاش هستند که آخرین دانه باقی مانده از درخت را از دست انگل نجات دهند و به نحوی از شر او نیز خلاص شوند. Botanicula سفیری است که پیام بسیار مهمی را به همراه دارد. پیامی که قرار است این هشدار را به ما و تمامی جهان بدهد که سلامت طبیعت در خطر است و همه باید دست به دست هم بدهیم تا ازاین اتفاق ناگوار جلوگیری کنیم و با حفظ زیبایی‌های زمین در هوایی پاک و سالم و محیط زیبا و دیدنی به زندگی خود ادامه دهیم. شوخ‌طبعی و نوع روایت صامت Machinarium در Botanicula نیز تکرار شده است. این روش که تاکید زیادی بر عدم استفاده از دیالوگ و رد و بدل شدن صحبت‌های طولانی و حوصله سر بر رایج در این ژانر دارد، به حدی زیبا و جذاب است که توانسته بسیاری از افرادی که از بازی‌های ماجرایی دوری می‌کنند را به سمت این ژانر بکشاند و در کنار این قابلیت بخوبی نیز وظیفه روایت‌گری خود را انجام می‌دهد. طبع شوخ Amanita Design در طراحی کاراکتر‌ها و انیمیشن‌های آن‌ها نیز مزید بر علت شده و باعث می‌شود تا داستان و شخصیت‌های Botanicula به یکی از به یادماندنی‌ترین قسمت‌های بازی تبدیل شود.

برخلاف Machinarium این بار پازل‌های بازی کمی آسان تر طراحی شده است ولی تنوع بسیار خوبی دارند و روش‌های جالبی برای حل هر یک از آنها تعبیه شده است؛ طوری که به سختی پیش می آید که از حل کردن آن ها خسته شوید. بازی شباهت‌هایی نیز به عناوینی مثل Legend of Zelda پیدا کرده است و برای پیشروی در بازی باید چند آیتم از گوشه کنار محیط پیدا کنید و با جمع کردن آن‌ها راه خود را به قسمت بعدی باز کنید. برای بدست آوردن هر یک از آیتم‌ها، پازل خاصی در نظر گرفته شده است که برای حل کردن آن نیاز به کمی دقت و خلاقیت دارید تا راه حل مناسب را پیدا کنید. به دلیل آسانی معماها قسمت مینی‌گیم راهنمای حل پازل در این بازی وجود ندارد و فقط به نقشه محیط بسنده شده است تا از گم شدن گیمر در محیط‌های پیچ در پیچ بازی جلوگیری شود.

تعامل با محیط یکی از ویژگی‌های بارز Botanicula محسوب میشود؛ طوری که حل هر یک از معماها در گرو کلیک کردن روی قسمت‌های محیط و دقت در اجزای تشکیل دهنده آن است. فضاها پر است از موجودات عجیب و غریب و اجسامی که حس کنجکاوی گیمر را به شدت تحریک می‌کنند. تنها نیاز است که کمی کنجکاو باشید و محیط‌های بازی را به دقت بررسی کنید. با اینکار علاوه بر اینکه سریع‌تر به راه کار مورد نظر می‌رسید با موجودات جالبی نیز روبرو می شوید که بازی در ازای یافتن هر یک از آن‌ها کارتی حاوی عکس متحرک آن موجود به شما می‌دهد و در انتهای بازی اگر تمامی کارتها را جمع آوردی کنید چندین ویدیوی اضافی برای شما باز می‌شود که دیدنشان خالی از لطف نیست. در هنگام تعامل با اجسام یا جانوران بازی، فقط دنبال روش‌های معقول و رایج نباشید چرا که ممکن است ساعتها درگیر یک معمای ساده شوید، با اینکه راه حل آن بسیار ساده و آسان است. هر یک از کاراکتر‌های بازی قابلیت خاص به خود را دارد که برای حل معماها بکار می‌آید ولی متاسفانه این ویژگی عمق لازم را ندارد و با انجام آزمون و خطا و فهمیدن فرد مورد نیاز، کاملا بی استفاده و بی معنا می‌شود. با تمام تلاش تیم سازنده برای استفاده از حداکثر قابلیت‌های نرم افزار فلش، در بخش‌هایی که نیاز به کنترل دقیق و کارآمد وجود دارد ضعف‌های این نرم افزار نمایان می‌شود و کنترل بازی را کمی سخت و دشوار می‌کند. با این وجود پازل‌های بازی کاملا منطقی و فوق العاده هوشمندانه طراحی شده‌اند که حل کردن هر یک لذت مخصوص به خود را دارد. بازی در کمتر از 5 ساعت به اتمام میرسد و اگر در حل کردن پازل‌ها سریعتر عمل کنید می‌توانید در مدت زمان کمتری بازی را به اتمام برسانید که در مقایسه با عنوان قبلی این تیم کوتاه تر شده است.

در زمینه صدا و موسیقی این بار نیز با ترک‌های زیبا و خاصی روبرو هستیم که کاملا با حال و هوای محیط‌های بازی همخوانی دارند و تکمیل کننده اتمسفر بازی محسوب می‌شوند. افکت‌های صوتی که یکی از قسمت‌های برجسته Machinarium به حساب می‌آمد در این بازی نیز نیز به شکل خاص Amanita Design تولید شده است و کسانی که آن بازی را انجام داده باشند با سبک خاص آن آشنا هستند. بسیار از این موسیقی‌ها به شکل معمولی و توسط صدای دهان تولید شده است که با این وجود بسیار جذاب و دوست داشتنی هستند.
Botanicula شعری است در ستایش طبیعت و زیبایی هایش، که از لابه لای قافیه به قافیه آن بوی سبزی و حیات به مشام می‌رسد. فضای‌های بازی این بار نیز با سبک خاص هنری اروپای شرقی طراحی شده است که زیبایی بی حد و حصری به محیط ها و دنیای زنده آن داده است؛ طوری که گیمر با این دنیای عجیب و طبیعت زیبای آن انس می‌گیرد و از لحظه لحظه بازی لذت می‌برد. چیزی که سبک هنری این بازی و بازی های دیگر Amanita Design خاص می‌کند وجود هنرمندانی است که هیچ تجربه‌ای در زمینه بازی ندارند و همین موضوع باعث می‌شود که طراحی‌های آن‌ها کاملا تازه و جدید به نظر برسد و هیچ شباهتی به بازی‌های دیگر نداشته باشد

کار Amanita Design با Adobe Flash مثال زدنی است. آن‌ها به تمامی افرادی که بودجه زیادی برای تولید بازی ندارند این موضوع را اثبات کرده‌اند که با کمترین هزینه ممکن می‌توان بازی‌هایی ساخت که چندین گام از عناوین پر زرق و برق بازار جلوتر باشد. این بار نیز Amanita Design برای راحتی طرفدران از DRM استفاده نکرده است و بازی را بدون قفل امنیتی پیچیده منتشر کرده است. برای حمایت از این استدیوی خلاق می‌توانید بازی را به شکل قانونی از سایت رسمی تیم با قیمت 10 دلار خریداری کنید. مطمئن باشید که ارزش Botanicula بیش از این قیمت‌ها است.

مجموع امتیاز - 9

9

امتیاز بازی‌سنتر

نقاط قوت:
پازل‌های منطقی و هوشمندانه
گرافیک
موسیقی
افکت‌های صوتی
نقاط ضعف:
زمان کوتاه بازی

User Rating: Be the first one !

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا